Wat is Brainfreeze?

Brain freeze is een medische aandoening die optreedt wanneer het lichaam reageert op een prikkel van welke aard dan ook, inclusief koude, met een plotselinge en aanzienlijke verandering. Meestal duren de symptomen enkele seconden tot enkele minuten.

Hoewel het niet gevaarlijk is, kan brain freeze pijn veroorzaken die moeilijk te verdragen is. Als u een aanval heeft, kunt u een warme drank proberen, zoals een kop thee of koffie. Het is ook een goed idee om uit de kou te gaan.

Hoewel de oorzaak onbekend is, denken wetenschappers dat brain freeze wordt veroorzaakt door een toevloed van bloed naar de voorkant van het hoofd, en dat de kou veroorzakende reactie de manier van het lichaam is om je te vertellen dat je het rustiger aan moet doen. U moet beslist uw arts bellen als de hoofdpijn ernstig is, of als hij niet binnen vijf minuten is verdwenen.

De beste manier om brain freeze te voorkomen is het vermijden van erg koud eten of drinken. Eén studie suggereert dat een kleine hoeveelheid ijs, genuttigd in minder dan vijf seconden, het risico op een brain freeze verdubbelt.

Andere studies hebben een verband gelegd tussen bevroren hersenen en migraine. Er is geen duidelijk antwoord op de vraag wat het bevriezen van de hersenen veroorzaakt, maar de nervus trigeminus, die zich uitstrekt van de achterkant van de keel tot in het midden van het gezicht, kan een rol spelen.

Uit een ander onderzoek bleek dat het drinken van ijswater de bloedtoevoer naar de hersenen verhoogde. Dit zou de sleutel kunnen zijn tot het genezen van de brain freeze.