IJs, ook wel bevroren vla genoemd, is een favoriete traktatie voor de zomer. Het wordt gemaakt door melk en suiker te mengen met stabilisatoren en smaakstoffen, die worden gekarnd tot een glad, romig dessert.
Veel soorten ijs bevatten toegevoegde noten, fruit en andere ingrediënten. Deze kunnen allemaal bijdragen aan de voedingswaarde van het product, maar het hoofdingrediënt van ijs is melk.
IJs kan worden gemaakt van verse room, gecondenseerde melk of geëvaporeerde melk. Sommige recepten bevatten eieren, maar voor eivrije versies kan de dooier eenvoudig door maïzena worden vervangen.
De volgende stap bij de bereiding van ijs is het rijpen van het mengsel. Dit proces wordt gebruikt om het mengsel hard te maken door het vriespunt te verhogen. Door de vriestemperatuur te verlagen kan er meer water bevriezen, waardoor het ijs steviger wordt en gemakkelijker te scheppen.
Een andere manier om ijs hard te maken is invriezen in pekel. Hierbij wordt het ijs in een metalen diepvriesbak gegoten en enkele uren bevroren. Zodra het ijs is uitgehard, is het een stevig blok ijs.
Stabilisatoren, eiwitten en koolhydraten, zoals gelatine, maïszetmeel en carrageen, geven ijs een gladde textuur en voorkomen de vorming van grote ijskristallen. Zij zorgen er ook voor dat het ijs zijn viscositeit behoudt.
Andere ingrediënten kunnen noten, fruit en andere smaakstoffen zijn. Als u thuis ijs maakt, moet u ervoor zorgen dat u koude apparatuur gebruikt en de smaakstoffen niet toevoegt voordat u het mengsel invriest.